Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μια "φυσική" ανάγνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου...

Μια "φυσική" ανάγνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου γύρου των εκλογών της 14ης Νοεμβρίου...

Πολιτικό φαινόμενο προς ερμηνεία :

1. Ψήφος σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ (ακραιφνείς και μεταλλαγμένους). Πιθανή ερμηνεία : Νόμος της κομματικήςαδράνειας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Η δύναμη του πολιτικού εκβιασμού της κυβέρνησης (ψηφίστε ΠΑΣΟΚ ή πάμε σε εθνικές εκλογές), αναίρεσε την δύναμη της πολιτικής δυσαρέσκειας, λόγω των δυσμενών οικονομικών μέτρων, της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, και έτσι, το σώμα μιας κρίσιμης κομματικής μάζας, δεν μετέβαλε την παλαιο-κομματική του κατάσταση.

2. 45-50% αποχή. Πιθανή ερμηνεία : Aρχή της απροσδιοριστίας (Heisenberg). Οι λόγοι της αποχής είναι απροσδιόριστοι και ετερόκλιτοι. Κάθε ερμηνεία της είναι εξαρχής δυνατή και γι' αυτό μη προσδιορίσιμη. Μια πολυφωνική (αλλά πολιτικά βουβή) φωνή. Το μόνο βέβαιο και προσδιορίσιμο : η βολική και κατά το δοκούν ερμηνεία της αποχής από τους άνω, προς (α) νομιμοποίηση των ήδη (επαίσχυντων) πεπραγμένων και (β) λήψη νέων, οικονομικά δυσμενών μέτρων.

Προσδοκία του γράφοντος : H γνώμη του, να επηρεάσει φίλους που απείχαν στις εκλογές, ώστε να μη απέχουν εκ νέου. Σύντομα, άλλωστε, θα προκηρυχτούν εθνικές εκλογές…...(Σύμφωνα, άλλωστε, με τη δεύτερη αρχή της κβαντικής φυσικής, ο παρατηρητής πάντα επηρεάζει το παρατηρούμενο φαινόμενο).

Επίλογος : Φίλοι μου, ιθαγενείς των "Αθηνών και πάσης Ελλάδος", επιτρέψαμε στους άνω, να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν την αποχή ημών, και κατά τον τρόπο αυτόν, παραμείναμε κομματικά υποτελείς. Δεν είμαστε. Την επόμενη φορά, αρνηθείτε εν τοις πράγμασι και την αποχή (ημών) και την απόχη (των άνω)...

Υγ : Όσον αφορά τα "νέα και ανεξάρτητα" εκλεγέντα πρόσωπα που ευαγγελίζονται το "νέο" στην πολιτική, το σίγουρο είναι ότι το "νέο" δεν μπορεί να δομηθεί μόνο σε προσωπικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Το "νέο" προϋποθέτει πριν απ' όλα, ενεργητική συμμετοχή της βάσης. Ενεργητική συμμετοχή που δεν μπορεί να ερμηνευθεί κατά το δοκούν από τους κομματικούς φορείς. Δυστυχώς, αυτή η ενεργητική συμμετοχή έλλειψε την 14η Νοεμβρίου….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου