Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Βεγγαλικά…..

Εχθές, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας δήλωσαν ότι στο τέλος του 2011, η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετική ανάπτυξη.

Έχουν νόημα οι άνω δηλώσεις για τον μέσο Έλληνα πολίτη ;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. O Μπαμπινιώτης στο λήμμα «οικονομία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η αρχική σημασία της λέξης είναι η διαχείριση του σπιτικού. Και εδώ τίθεται το δεύτερο ερώτημα : Τίνος το σπιτικό θα αναπτυχθεί θετικά στο τέλος του 2011 σύμφωνα με τις άνω δηλώσεις ;

Αν κριτήριο για την προαναγγελθείσα θετική ανάπτυξη είναι το σπιτικό του μέσου Έλληνα, τότε οι άνω δηλώσεις στην καλύτερη περίπτωση είναι …… βεγγαλικά. Γιατί, πολύ αμφιβάλλω αν στο τέλος του 2011, το πραγματικό εισόδημα του μέσου Έλληνα θα έχει αυξηθεί … Το αντίθετο. Αλλά, και αν ακόμα αυτό όντως αυξηθεί, για πόση αύξηση μιλάμε ; Τρίχες……

Αν, αντιθέτως, κριτήριο για την προαναγγελθείσα θετική ανάπτυξη είναι οι αριθμοδείκτες (και όχι το πραγματικό αντίκρισμα αυτών στην τσέπη του μέσου Έλληνα), τότε είμαι δυο φορές δύσπιστος για την αλήθεια των άνω δηλώσεων. Πρώτον, γιατί, στην πραγματικότητα, μια τέτοια ανάπτυξη είναι ψευδεπίγραφη (για να μην πω υπ-ανάπτυξη). Δεύτερον, γιατί δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους αριθμούς. Η πρόσφατη επική, νεοελληνική ιστορία έχει απλόχερα αποδείξει ότι οι δείκτες χρέους και ανάπτυξης αναθεωρούνται από τους Ευρωπαίους εποίκους απρόσμενα και κατά το δοκούν…. Άλλωστε, δεν ξεχνώ ότι το 2000, η δημιουργική λογιστική (ήτοι, η κομψή ονομασία των αριθμο-μαγειρεμάτων) των ημετέρων πολιτικών, μας βάπτισε επίσημα Ευρωπαίους. Πιθανότατα, οι ίδιοι αριθμοδείκτες (χρέους και αρνητικής ανάπτυξης αυτήν την φορά) θα χρησιμοποιηθούν, ως άλλοθι, από τους Ευρω-ΝΟΝΟΥΣ μας, αν κρίνουν ότι το βαφτιστήρι τους πάσχει από μεσογειακή αναιμία και δεν πρέπει πια να πλατσουρίζει στην ευρω-κολυμπήθρα.

Συμπερασματικά: Το μόνο αλάνθαστο κριτήριο για την εκάστοτε προεξοφληθείσα ανάπτυξη είναι το πραγματικό εισόδημα του φίλου, του συναδέλφου, του πατέρα, του συγγενούς…. Με αυτό το κριτήριο, και το έτος 2011 η ανάπτυξη θα είναι μάλλον αρνητική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου